Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
08 november 2018

Tijdig Spaans NIE-nummer aanvragen

Het is een uniek, persoonlijk en onoverdraagbaar nummer. Een NIE is géén identiteitsbewijs, ondanks dat het fiscale identificatienummer wél persoonsgebonden is. Het NIE-nummer staat op een wit formulier. Hierover later meer.

Het NIE-nummer is onder andere nodig om in Spanje:

 • Een huis te kopen;
 • Te werken in loondienst;
 • Als zelfstandige te werken en/of een zaak te starten;
 • Een Spaans belastingaangifteformulier in te dienen;
 • Een bankrekening te openen;
 • Nutsvoorzieningen op uw naam te zetten;
 • Deel te nemen aan lokale verkiezingen;
 • Een Spaanse auto op uw naam te zetten.

Ook de Spaanse fiscus vereist het NIE-nummer. Zodra u het NIE-nummer heeft, moet u zich aanmelden bij de Spaanse fiscus middels model 030. U kunt namelijk geen overdrachtsbelasting betalen zonder dat uw NIE-nummer in het belastingsysteem staat.

Mondi tip
Hebt u hoe dan ook een NIE-nummer nodig?
Vraag het dan zo spoedig mogelijk aan. Wacht niet totdat u overeenstemming hebt met betrekking tot de koopsom van de woning. De kosten à contant voor het aanvragen van een NIE-nummer via het Spaanse consulaat zijn gering. 9,65 euro voor het NIE-nummer en 7,15 euro voor het bewijs van niet-residentie. Prijzen worden periodiek aangepast.

Waar kunt u het NIE nummer aanvragen?
Er bestaan drie manieren om het NIE-nummer aan te vragen.

 1. Dit kunt u in de eerste plaats persoonlijk doen bij een politiekantoor (Comisaria de Policia) met een afdeling buitenlanders (Departemento de Extranjeros).
 2. De aanvraag bij de Nationale Politie is de afgelopen jaren veel moeilijker gemaakt. Daar waar vóór 2004 de makelaar namens de klanten met gemak en zonder al te veel obstakels het NIE-document kon aanvragen, moet de aanvrager nu een originele én beëdigd vertaalde notariële volmacht, voorzien van een apostille van de rechtbank meegeven aan de makelaar of andere tussenpersoon zoals een adviseur, jurist of advocaat. De betreffende politiefunctionaris zal alle documenten strikt beoordelen. Als er ook maar één document of bijlage ontbreekt, kan er een nieuwe afspraak, met wachttijd van rond de zes tot tien weken worden gemaakt via het afsprakensysteem. Op sommige politiekantoren zijn zo’n lange wachttijden, dat het maken van een afspraak (tijdelijk) niet mogelijk is. Het afsprakensysteem is dan geblokkeerd.
 3. In het land van vestiging van de belanghebbende partij kunt u persoonlijk via het Spaanse Consulaat in Brussel of Amsterdam een NIE-nummer aanvragen. Dit is eveneens uitsluitend mogelijk op afspraak.

De wachttijd is tegenwoordig (november 2018) circa acht weken. Na dit bezoek aan het Spaanse Consulaat ontvangt u 14 dagen later uw NIE-nummer per e-mail. De kleurenversie geldt als origineel.

Tip van een cliënt
Ook al is u een datum voor een afspraak toegewezen, die acht weken verder in de toekomst ligt, check dagelijks de website van het Spaanse Consulaat. Als er een afspraak wordt geannuleerd voor de volgende morgen, wordt dat in het systeem verwerkt zodat u dat vrijgekomen plekje kunt reserveren, mits u die volgende dag uiteraard tijd heeft om een dagje Amsterdam of Brussel te doen.

Wat moet u meenemen bij de aanvraag van het NIE nummer:

 • Paspoort of identiteitskaart én een kopie ervan;
 • Ingevuld én ondertekend formulier EX-15, alleen te downloaden via de officiële website van het Spaanse consulaat;
 • Ingevuld én ondertekend formulier 790-012. Hiermee moet u de legeskosten voor de aanvraag en afgifte van het NIE-document betalen.

Het witte NIE-document wordt nu weer zonder perioderestrictie of vervaldatum afgegeven. U behoudt dit persoonsgebonden, unieke NIE-nummer levenslang. Mocht u nog over een NIE-document beschikken waar een vervaldatum op staat en waarover een Spaanse instantie moeilijk doet, dan kunt u langs het kantoor voor buitenlanders (Comisaria de Extranjeros) gaan. Dan krijgt u een nieuw NIE-document zonder vervaldatum.

Groene NIE-residentie
Indien u langer dan drie maanden in Spanje wenst te verblijven, bent u verplicht om in Spanje een verklaring aan te vragen dat u inwoner bent uit een van de landen van de Europese Unie. Deze aanvraag doet u bij de vreemdelingendienst (Oficina de Extranjeros of Comisaria de Policía para Extranjeros). U vraagt dan een groene NIE-residentie aan. Sinds een paar jaar geeft Spanje een groen creditcardformaat licht geplastificeerd kaartje af. U krijgt dan automatisch een NIE-nummer toegewezen. In dit geval, kunt u geen NIE-nummer via het Consulaat aanvragen.

Natuurlijk persoon of rechtspersoon
Bij de aanvraag van het NIE-nummer maken we onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Een niet-Spanjaard dient als natuurlijk persoon een NIE aan te vragen zoals hiervoor omschreven. Een rechtspersoon vraagt een NIF aan, een ‘Número de Identitad Fiscal’. Dit gebeurt bij de Belastingdienst (Hacienda) onder overlegging van een serie documenten.

CasaLasDunas ontzorgt haar klanten

CasaLasDunas begeleid u van A tot Z zodat u zorgeloos kan genieten van de woning naar uw keuze. Dus ook met het NIE nummer helpen wij u graag bij de aankoop van een woning en nemen wij ook deze zorg uit handen.

Bron: Mondi