Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
11 augustus 2017

Nit de L´Alba – Nacht van de Dageraad

Nit de L´Alba – Nacht van de Dageraad

Deze Zondag – zoals ieder jaar de 13e Augustus – wordt de “Nit de l´Alba – de nacht van de dageraad” gevierd in de palmbomen stad Elche. Dit feest stamt uit de Middeleeuwen , toen het vuur werd gebruikt om het feest van de “Virgen de la Asunción” , Onze Lieve Vrouw van de Assumptie aan te kondigen. Tegenwoordig is het niet alleen een spektakel voor de lokale bevolking, maar een attractie voor grote aantallen toeristen ieder jaar.

Vanaf 23.15 is de stad Elche verlicht d.m.v. 390 verlichte palmbomen. Het vuurwerk wordt afgestoken op verschillende plaatsen in de stad. Op deze manier schiet de stad Elche ongeveer een 2500 kilo aan vuurwerk de lucht in, daar bovenop nog honderden kilo´s vuurwerk die worden afgestoken door de bewoners van Elche zelf vanaf hun dakterrassen om de Nit de l¨Alba nog meer tot een spektakel te maken.

Om 23.55, is het de traditie om in de gehele stad de verlichting uit te doen. In het verleden werd simpelweg de elektriciteit afgesloten, maar dat wordt niet meer gedaan, vanwege de klachten die daarover kwamen van de inwoners, doordat bijv. mensen vast kwamen te zitten in liften ed.

Dan in totale duisternis, klinkt de muziek van het volkslied van de kroning van het mysterie van Elche. Om middernacht, worden vele duizenden vuurpijlen afgestoken vanaf de Basiliek van Santa Maria, samen een regen van vuur in de vorm van een reuzepalmboom vormend. De stad wordt dusdanig verlicht dat het dag lijkt. Vandaar de naam “Nacht van de Dageraad”. Het licht van de vuurpijlen duurt wel een minuut en daarna vormen magische kaarsen de afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van de Assumptie op de toren van de Basiliek. Bij deze afbeelding klinkt het onofficiële volkslied van Elche uit de luidsprekers. Traditiegetrouw eet men na afloop van dit spektakel watermeloen.

Een aantal feiten over dit feest:

  • 1.846.57 kilo buskruit.
  • 3.478.41 kilo pyrotechnische artikelen

Meer dan 300 mensen werken mee aan de “Nit de l´Alba”:

  • 100 agenten van de lokale politie
  • 100 agenten van de Nationale politie
  • 30 leden van de burgerwacht
  • 20 leden van het Spaanse Rode Kruis
  • 20-30 vuurvechters