Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
20 juli 2018

Moren en christenen, het historisch feest

Moren en christenen, het historisch feest

Straten die eruitzien zoals in de Middeleeuwen, grootse optochten, spannende gevechten en veldslagen. Dit is zijn de feesten van de Moren en Christenen: dagen vol magie, legendes en spektakel. Al vierhonderd jaar lang worden deze feesten gevierd, en ze laten op een feestelijke manier de historische confrontatie tussen de twee culturen zien. Je kunt hier genieten van unieke festiviteiten, waar ieder jaar weer duizenden mensen aan deelnemen en proberen zichzelf te overtreffen in pracht en praal.

De feesten van de Moren en Christenen hebben een lange en grote traditie en zijn al erg oud. Ze worden gevierd sinds het einde van de 16e eeuw. Ze willen de confrontatie tussen de islamitische en christelijke troepen van de 13e eeuw, waarbij gevochten werd om de heerschappij over het grondgebied van Spanje, herdenken door deze op een feestelijke manier te laten herleven. De feesten worden gehouden ter ere van de patroonheilige van de stad, die ook een fundamentele rol speelt in de strijd, want dankzij zijn plotselinge tussenkomst valt de overwinning ten deel aan de christelijke kant, ondanks de in aantallen superieure Arabische troepen.

Dankzij de charme, de vaak grootse aanpak en het volkse karakter van deze feesten hebben ze zich over heel Spanje verspreid, hoewel ze vooral geworteld zijn in Valencia en Alicante. Er zijn veel varianten, omdat elke plaats, in lijn met zijn eigen geschiedenis, verschillende elementen toevoegt aan de gemeenschappelijke basisstructuur van de feesten. Bijzonder zijn vooral die van de stad Alcoy en van Villajoyosa, vanwege het spectaculaire karakter ervan. Dit zijn beide feesten van Internationaal Toeristisch Belang. Als je deelneemt aan deze feestelijke herbeleving, dan krijg je de kans om een belangrijk element van de geschiedenis van Spanje te ontdekken, terwijl je ondertussen kunt genieten van een feest dat iedere keer weer imposanter is dan het jaar ervoor.

Spectaculaire volksparticipatie
Het begin van de festiviteiten is een waar spektakel dat zeker de moeite waard is: de intocht van de twee legers in de stad. Vanaf de vroege ochtenduren zijn de straten, balkons en ramen al vol mensen die geen enkel detail willen missen. Op het geluid van de muziek en met veel groots en pompeus vertoon paraderen de eenheden van de Moren en de christenen door de stad. Ze dragen luxe kledij en uitrusting, en de verschillende groepen steken elkaar in overdaad naar de kroon. Dit is meestal een van de drukste en indrukwekkendste onderdelen van de feesten. In sommige plaatsen, zoals in Alcoy, doen meer dan 5.000 mensen mee aan de optocht.
Een heel ander onderdeel van de festiviteiten zijn de religieuze plechtigheden ter ere van de beschermheilige van de stad. En er zijn ook nog meer spannende momenten te beleven, zoals de spectaculaire slotveldslag. Deze wordt voorafgegaan door het zogeheten ‘ambassadeursbezoek’ aan het kasteel, waarbij iedere partij een tekst voorleest die de andere partij moet overtuigen om zich over te geven. Maar de onderhandelingen mislukken, en dan start een nagespeelde veldslag waarbij vele kilo’s kruit verschoten worden. Het geheel eindigt met de overwinning van de christenen.

Na dagen vol plezier en kleurrijke imposante spektakels is het einde van de veldslag ook het einde van de feesten. Maar maak je geen zorgen, volgend jaar kun je in ons land weer genieten van de Moren en Christenen, met een feest dat nog spectaculairder en indrukwekkender is.