Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
07 maart 2019

Liever beleggen in vastgoed dan aandelen

Uitgeverij Guide Lines publiceerde een overzicht van de prestaties van beleggingsmogelijkheden in 2018. Hieruit blijkt dat beleggen in (tweede) huizen in binnen- of buitenland interessant blijft. “Hoewel er voor de verschillende beleggingsvormen geen geluksindex bestaat, zal het u nu niet verbazen, dat de meeste beleggers meer geluk beleven op hun terras voor hun tweede huis dan van allerlei stress verhogende (dalende) index grafieken.

Naast een mogelijke waardevermeerdering van het onroerend goed kunt u daarnaast ook nog profiteren van mogelijke verhuuropbrengsten. Een extra rendement dus. Maar waar u ook in belegt. Bij alles geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.”

Deze vergelijking gaat om woningen gekocht door huishoudens (woningen, vrijstaande woningen, rijwoningen, et cetera), zowel voor nieuwbouw- als bestaande woningen.

Conclusie
Als u de tabel van de ‘ontwikkeling huizenprijzen EU-landen sinds 2006’ raadpleegt, constateert u dat in 2018 slechts twee landen (Italië en Zweden) zich licht in de rode cijfers bevinden.

Daarnaast ziet u duidelijk wat de gemiddelde waardeontwikkeling is van vastgoed in uw favoriete land. Het is niet voor niets dat circa 90 procent van de geïnteresseerden in een chalet of appartement in Oostenrijk uiteindelijk belegt in dit land vanwege het stabiele interessante verhuurrendement, waarbij in principe de waardevermeerdering buiten beschouwing wordt gelaten. Daarnaast is Oostenrijk het enige land zonder rode cijfers als het gaat om de waardevastheid van vastgoed met de kanttekening dat cijfers voor 2010 niet beschikbaar zijn bij Eurostat.

Mondi wil hierbij benadrukken dat het om gemiddelde cijfers gaat. Prijsontwikkelingen van huizen kunnen per regio/locatie behoorlijk verschillen. Daarnaast geldt: zonder deskundig advies en begeleiding kunt u nog steeds een slechte aankoop doen.