Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Spaanse optochten

 

De Costa Blanca is rijk aan folklore, feesten en tradities. De festiviteiten van Moren en Christenen zijn de meest populaire feesten van de streek. De feesten van de Moren en de Christenen leiden ons terug naar de middeleeuwen, en naar de verovering van de streken door de Christenen.

Alcoy is de eerste stad waar men deze feesten viert, en is tevens een belangrijk trefpunt. De hele zomer door gaan deze feesten langs de Costa Blanca, waarbij elke week wel één of meerdere dorpen of steden helemaal in het teken staan van feest, optochten, vuurwerk en diverse andere schitterende activiteiten. Elke plaats heeft één week feest, waarna het volgende dorp weer op z’n kop gezet wordt.

Behalve de Moren en de Christenen, zijn ook de Hogueras van Alicante zeer belangrijk. Het gehele jaar werken de kunstenaren aan de Hogueras met de constructie van grote kartonnen monumenten die tijdens de nacht van 24 juni verbrand worden. In de dagen vóór de verbranding kunt u deze beelden bewonderen, ze staan dan door de hele stad.

Ook van groot belang en met een diepe religieuze betekenis is hier de paasweek. Vooral in Crevillente en Orihuela. Enkele dagen voor de Passie week viert men hier het carnavalsfeest, dat de laatste jaren zeer populair geworden is. Vooral in Alicante, waar duizenden inwoners op zaterdag de “Sabado Ramblero” langs de straten vieren. Kortom, de feesten maken een deel uit van het dagelijks leven van de Costa Blanca. Unieke feesten, populaire festiviteiten en religieuze feesten worden het gehele jaar gevierd in de streek.

Driekoningen
Dit is het feest van de “regalos”, de cadeautjes! Dit is het kinderfeest bij uitstek. Want dit is hier het “Sinterklaasfeest”. Bedenk dat Sinterklaas in Spanje niet bestaat en dus ook niet gevierd wordt. De Driekoningen, “Los Reyes Magos”, zoals ze in Spanje genoemd worden, zijn de mysterieuze mannen uit het Verre Oosten (zo wordt het aan de kinderen verteld) en duiken op 6 januari in heel het land op tijdens optochten die tot in de kleinste plaatsen worden gehouden. In veel steden komen ze ook aan per boot en hebben ook een schare “helpers” en dansers met zich mee. De fleurig geklede mannen worden op praalwagens rond gereden door de stad en delen duizenden kilo’s snoep uit. In Alcoy klimmen de “zwarte pieten” zelfs met ladders langs de gevels om cadeautjes af te geven. Thuis krijgen de kinderen dan ook het “gevraagde” speelgoed van de goede mannen!

Carnavalsfeesten
Steeds uitbundige optochten in een typische Braziliaanse samba-sfeer. Door de verenigingen, de naaiateliers, de zang- en dansgroepen, orkesten wordt er maandenlang gewerkt aan de kostuums en de acts. Meisjes en vrouwen doen maandenlang aan krachttraining om er zeker van te zijn de metershoge, brede en loodzware kostuums met pluimenveren te kunnen dragen. En dit … urenlang en steeds glimlachend! Het is een kwestie van glamour en extravagantie. Uiteraard wordt ook ingespeeld op de actuele thema’s met de nodige humor en creativiteit. Wordt in alle steden en grote dorpen gevierd. Zeer bekende stoeten zijn o.a. Pego in het noorden van de Costa Blanca (buurt van Denia) en Aguilas in het zuiden van de provincie Murcia. Maar ook de optochten van Torrevieja, Benidorm, Murica, Cartagena … zijn meer dan de moeite waard.

Semana Santa
Indrukwekkende ingetogen optochten tijdens de Heilige week (week vóór Pasen) die het lijden en de verrijzenis van Christus uitbeelden. Pasen is het meest gevierde religieuze feest, waarbij de traditie onuitwisbare sporen heeft nagelaten.

De “pasos” (de beeldengroepen) die meegedragen worden tijdens de processies zijn enorm groot en zwaar. Er zijn taferelen van 1500 kg, maar er zijn er ook die 6000 kg wegen. Deze pasos worden dan ook door meerderen gedragen in een speciaal ritme. Het is zelfs een hele familie-eer om als “nazareño” (diegene die de pasos dragen) in de Semana Santa te mogen meelopen. Ook veel boetelingen in pij met puntkap over het hoofd lopen er in mee. Het is voor de meeste Spanjaarden het hoogtepunt van het jaar! Tijdens de Semana Santa zijn er alle dagen processies, maar de meest indrukwekkende zijn wel die van witte donderdag, goede vrijdag en paaszondag. Voor de Spanjaard is het iets heel specifieks. Elke Spanjaard komt dan normaal terug naar zijn geboortedorp of –stad. In mijn map “Spanje kennen … Spanje proeven” vind je hier uitgebreid informatie over. In Torrevieja zijn er mooie processies, maar ook in Orihuela (stad) en Murcia zijn er processies met nationaal cultureel belang. De Palmenprocessie van Elche (zondag vóór Pasen) is eveneens van internationaal belang. Hou er wel rekening mee dat er duizenden mensen komen naar zien. Stoelen zijn langs de ganse optocht te huur.

Ferias
Kermissen in de typische Sevilliaanse klederdrachten. De vrouwen dragen prachtige flamenco jurken en de heren mooie “trajes” (strakke broeken en vestjes). Het is ook een waar eetfestijn en er worden veel paardenshows met dressuur opgevoerd.

Moros y Cristianos
Is het herdenken van het verdrijven van de Moren door de Christenen in de 15de – 16de eeuw. Koning Boabdil was de laatste Moorse koning die verdreven werd in Granada. De Christenen werden onder invloed van de Reyes Catalicas (Fernando van Aragón en Isabel van Castilla ) gesteund in hun strijd. De datum van de feesten is afhankelijk van de naamdag van de patroonheilige van de stad (kan dus zowel in de lente als de zomer zijn).

Het zijn prachtige optochten met zeer mooie klederdrachten. Er is in de namiddag de “mascletta”. Dat zijn oorverdovende knalvuurwerken. Er zijn de gevechten tussen beide clans en natuurlijk als afsluiter de indrukwekkende optochten waarbij zowel de Christenen als de Moren triomfantelijk de stad binnenkomen. Soms volgt er nog heel dikwijls de bestorming van het “castillo” (kasteel). In sommige steden gebeuren de aanvallen vanuit zee! Deze feesten moet je zeker gezien hebben. Hou dus de evenementenkalender in het oog. Heel voorname optochten zijn er in Alcoy, Rojales, Callosa de Segura, Guardamar, Orihuela, Crevillente.

Romerias
Bedevaarten met Andalusische gebruiken en klederdracht. De “Virgen” (de Maagd) wordt op zaterdag na een mis uit de kerk gehaald en in optocht gaat men met versierde boerenkarren en wagens in bedevaart naar een afgelegen plek (bos, strand, park….). Daar wordt dan twee dagen gekampeerd, gebeden (?) …. maar vooral gefeest. De zondag is er dan de hoogmis met prachtige muziek en zang. ’s Avonds wordt de Maagd dan teruggebracht naar de hoofdkerk.

Fiestas Patronales
Zijn de plaatselijke jaarlijkse dorpskermissen met een heel gamma van evenementen en prachtige optochten (in zowat elke stad en dorp). Soms duren ze wel twee weken. Op de slotdag komt de hele familie naar de grote tent op het dorpsplein De enen hebben allerlei tapas mee, de andere hespen, wijn en dranken, anderen brengen dan weer de zoetigheden mee en men feest onder elkaar. Er wordt ook altijd een “paella gigante” bereid. Zoals het woord het zelf zegt: een gigantische paella voor de hele bevolking en … zijn bezoekers. Dus …gewoon aanschuiven en u integreren in het plaatselijk gebeuren! Wedden dat je vrienden maakt?

Belenes
Vanaf het begin van december wordt er in vele dorpen en steden een kerssfeer geschapen door het opstellen van de “belenes”. Het is een traditioneel onderdeel van de Kerst in Spanje. De “belenistas” zijn de artiesten die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van kerstbeeldjes en kerststallen. Het zijn prachtige miniatuurbeeldjes en taferelen die het volledige bijbelse verhaal uitbeelden. “Belén” is vernoemd naar de Spaanse naam voor Bethlehem. Enig mooi!

Middeleeuwse Markten
Vrolijke markten met ambachtelijke standen (soms 200 tot 300 kraampjes!!!) in een middel-eeuwse en arabische sfeer met optredens van theatergroepen en andere spektakels zoals jongleurs, troubadours, goochelaars, muzikale bandjes met middeleeuwse instrumenten, magische toveraars, vertellers, steltenlopers, vogelshows, ridderspelen …. Het zijn allemaal handgemaakte spullen die te koop aangeboden worden zoals smeedkunst, houtsnijwerk, glassierkunst, juwelen, zepen en parfums, alle soorten kruiden en tal van gastronomische aanbiedingen. Je kunt er dus echt prachtige zaken kopen. Ze worden wel meestal in de winterperiode gehouden.