Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Feesten Murcia

In de regio Murcia zijn gedurende één jaar meer dan 100 dergelijke festiviteiten. Daarnaast kent elk dorp zijn eigen wekelijkse (soms zelfs dagelijkse) markten, waar talloze kraampjes een wijd assortiment aan artikelen verkopen. Denk aan groente, fruit, kleding, eten, speelgoed en veel meer. De onderstaande feesten zijn slechts een greep uit het totale aanbod van feesten en vieringen. Het maakt dus niet uit wanneer u zichzelf trakteert op een reisje naar Zuid-Spanje; vervelen zult u zich nooit!

Een greep van feesten en vieringen...

Driekoningen
In Spanje bestaat Sinterklaas niet. Als soortgelijke feestdag hebben de Spanjaarden Los Reyes Magos; De 3 koningen. Dit feest wordt gevierd op 6 januari. Het ritueel dat centraal staat in elk dorp en elke stad is het rondrijden van “de 3 koningen” op praalwagens. In sommige steden zijn zelfs kamelen aanwezig bij de optocht, omdat het verhaal luidt dat de 3 koningen op deze dieren arriveerden in Bethlehem. Zij delen snoepen soms zelfs speelgoed uit aan aanwezige kinderen. In huiselijke sferen wordt Los Reyes magos gevierd net zoals wij in Nederland Sinterklaas vieren, echter zijn hier geen pepernoten te vinden.

La Romería de San Blas – Santiago de la Ribera
La Romería de San Blas is een jaarlijks terugkerend feest in Santiago de la Ribera, een dorpje vlakbij San Javier. Dit feest is ontstaan in de 16e eeuw, toen Trinitarische monniken hun toewijding aan San Blas gaven. Vandaag de dag begint dit feest met een markt bij San Blas, gevolgd door een grote picknick in het park, waarna er paella geserveerd wordt aan alle aanwezigen. Een leuke dag uit!

Carnaval – Cartagena
Carnaval wordt wereldwijd gevierd op ongeveer dezelfde datum. In Cartagena begint deze in 2014 op 28 februari, en in 2015 op 11 februari. Tijdens deze feestweek wordt de stad versierd met kleuren, muziek en verlichting. Er zijn verschillende wedstrijden om het origineelste kostuum. Dit feest is een echte aanrader voor ieder die van Carnaval houdt.

Pasen – Samana Santa
In elk deel van Spanje wordt er Pasen gevierd, echter is Murcia er één van cultureel belang. De festiviteiten beginnen op Palmzondag en eindigen Paaszondag met een uitbundig feest. Elke dag staat voor een andere Processie (plechtige religieuze optocht). In deze optocht lopen gelovigen in gekleurde pijen in eindeloze stoeten met ‘Pasos’ (Uit hout gesneden heiligenbeelden), enorme misthoorns, crucifixen en groepen trommelaars. In de gehele regio wordt snoepgoed verkocht op straat, echter is dit in tegenstrijd met de ware bedoeling van het feest; Het snoepgoed hoort namelijk weggegeven te worden in plaats van verkocht. Voor vele Spanjaarden is de Semana Santa het hoogtepunt van het jaar, en dus voor toeristen zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Semana de la Huerta y el Mar – Los Alcázares
In de ‘week van de boomgaard en de zee’ wordt stilgestaan bij de geschiedenis van het dorp Los Alcazares. Elke dag zijn er optochten en vuurwerkshows verspreidt over het hele dorp.

Tijdens deze week wordt het park van Los Alcazares ingericht als straatje met lokale restaurants. Wie gaat eten bij deze restaurants zal blij opkijken van de rekening; Alles wordt namelijk tegen kostprijs aangeboden. Een heerlijke variëteit van lokale specialiteiten.

Feria de Septiembre – Murcia
Dit 16-daags feest is eigenlijk een mengelmoes van verschillende feesten. Zo wordt het Internationaal Festival van Folklore in deze periode gehouden, samen met de festiviteiten van de gastronomie en wijnteelt van de regio. Ook tijdens dit feest spreekt men over vuurwerkshows, optochten, toneelstellingen, muziek, een grote kermis en gezelligheid in de straten.

Carthagineses y Romanos – Cartagena
Tijdens dit 10-daags feest wordt Cartagena omgedoopt tot Carthago, zoals de stad heette in 223 v.C. De verloop van het feest begint met de landing van de Romeinen in de haven. Later komt het conflict tussen beide partijen aan de orde, wat uit zou lopen op de Tweede Punische Oorlog. Er zijn voorstellingen te zien van Gladiatoren, een Romeins circus met wilde dieren, en het naspelen van de grote strijd om het centrum van de stad. Het is alsof men een tijdreis van 2200 jaar terug in de tijd neemt.

Een zeer indrukwekkende kopie van wat de stad Cartagena heeft meegemaakt onder het Romeinse bewind. Het feest eindigt met een optocht van alle participerende Romeinen en Cartagenen, waarna met een knallend feest en enorme vuurwerkshow wordt afgesloten.