Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
30 maart 2018

Semana Santa (Pasen)

Semana Santa (Pasen)

Pasen is het beroemdste religieuze festival hier in Spanje, waar de traditie onuitwisbare sporen achterlaat. Indrukwekkende maar vrij bescheiden optochten, die het lijden en de opstanding van Jezus Christus tijdens de Heilige Week (week voor Pasen) vertegenwoordigen.

De afbeeldingen van heiligen – “Cofradías” die tijdens de processies worden gedragen zijn enorm en zwaar. Er zijn standbeelden die van 1500 kg tot 6000 kg wegen. Deze “cordadías” corect worden gedragen in een bepaald ritme – de zogenaamde “Paso’s”. Het is zelfs een eer van de familie om als “Nazareño” deel te mogen nemen aan de Semana Santa (Nazareños zijn degene die deze heiligenbeelden draagt).

De Semana Santa is het hoogtepunt van het jaar voor de meeste Spanjaarden, waar bijna elke dag processies worden gehouden. De meest indrukwekkende zijn die op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszondag. Op Goede Vrijdag, bijvoorbeeld, is er het “Vía Cruzis” – klooster. Een man met een kruis, gekleed als Jezus met een doornenkroon, omringd door Romeinse soldaten en andere Bijbelse figuren, die mensen volgen via verschillende plaatsen die verschillende gebeurtenissen in het verhaal vertegenwoordigen. Bij elke stop is er een gebed of een Bijbellezing.

Vasten hoort ook bij de traditie en begint op Aswoensdag, duurt 40 dagen en eindigt vóór Paaszondag.

Processies vinden plaats in grotere maar kleinere steden. Speciale zijn zeker die in Orihuela en Murcia, evenals Elche op Palmzondag.

We wensen je een vrolijk Pasen – je CasaLasDunas-team.