Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
02 november 2018

Overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje

Overwinteren in de zon is van alle tijden. Begin jaren zeventig trokken duizenden 65-plussers na de zomer voor een maand of vijf naar Spanje om daar de winter door te brengen. In hun kielzog kwam het massatoerisme naar de zonovergoten Costa’s op gang.

Dankzij de Noodwet Ouderdomsvoorziening in 1947 konden de 65-plussers het ook betalen. Reisbureau’s sprongen er enthousiast op in en kustplaatsen zagen in de overwinteraars een uitgelezen kans om de seizoensafhankelijkheid van het toerisme te verminderen.

Met name de Costa del Sol en de Costa Blanca zijn altijd in trek geweest bij de Nederlandse ouderen. Aan de Costa Blanca nam het fenomeen overwinteren vooral in Benidorm een hoge vlucht. De populaire badplaats wordt zodoende nog steeds geassocieerd met grijze hoofden en telt waarschijnlijk het hoogste aantal rollators en scootmobiels per hoofd van de bevolking van Spanje. Bovendien kent geen andere plek in Spanje zo’n rijk Nederlandstalig verenigingsleven met circa twintig clubs. Mensen kunnen er terecht om een kaartje te leggen, voor een bingo-avond of voor excursies.

Omdat de overwintertrend in de loop der decennia aan veranderingen onderhevig is geweest, trekken overwinteraars niet meer alleen naar de iconische badplaatsen als Torremolinos en Benidorm. Ook omliggende plaatsen zijn steeds meer in trek en zijn rijkelijk voorzien van gespecialiseerde ouderenzorg, servicehotels, thuiszorgdiensten en Nederlandstalige klinieken en specialisten. Er is zelfs een vereniging voor Nederlandse Gepensioneerden in Spanje die regelmatig publiceert over zaken die hun doelgroep aangaan.

Overwinteraars zijn langs de kusten inmiddels niet meer weg te denken. Daarnaast kiezen nog talloze 50-plussers voor een definitief bestaan onder de zon. Volgens het CBS woonden eind 2013 ruim 320.000 van de 3,2 miljoen gepensioneerde uitkeringsgerechtigden (10%) buiten Nederland en dan vooral op zonnige bestemmingen. In 2008 woonden circa 40.000 uitkeringsgerechtigden in Spanje en in 2013 was dit al 47.000.
Ook voor wie nog helemaal geen hulp nodig heeft en superfit is, is een winter aan de kust een prima optie. Stramme botten krijgen in de warmte van de zon hun soepelheid weer terug en wat vrolijkt er nu meer op dan extra uren in de zon, meer gelegenheid om langs het strand te wandelen of op een terras te genieten met gelijkgestemden?

Costa Blanca Noord
De Costa Blanca wordt gevormd door de kustlijn van de provincie Alicante. Deze is 244 kilomete lang en wordt voor het gemak vaak onderverdeeld in noord en zuid. De Costa Blanca Noord strekt zich uit van Dénia tot aan Alicante stad. De belangrijkste plaatsen die hier liggen zijn Dénia, Jávea, Moraira en Altea. Aan dit gedeelte van de kust zijn uitsluitende appartementengebouwen toegestaan van maximaal vier verdiepingen hoog. Dit zorgt ervoor dat het er nooit te druk is en dat het massatoerisme uitwijkt naar nabijgelegen plaatsen als Calpe en het beroemde Benidorm. Andere plaatsen die in trek zijn, zijn Benissa, La Nucía, Vila Joyosa en de Jalón-vallei. Costa Blanca Noord kenmerkt zich dus door veel laagbouw met een beschutte ligging langs met dennebomen begroeide baaien. Het binnenland is gevarieerd met enkele bergketens, natuurgebieden en uitgestrekte valleien waar sinaasappel-, olijven- en amandelbomen groeien. De kust bevat talloze mooie, uitgestrekte witte zandstranden die worden afgewisseld met schilderachtige baaien. Velen beschouwen de Costa Blanca Noord als een van de mooiste kusten van Spanje. Dankzij het milde klimaat, niet te heet in de zomer en niet te koud in de winter, is er gedurende het hele jaar door van alles te doen en heeft het gebied een residentieel karakter met veel permanente bewoning. In tegenstelling tot andere toeristische kusten, sluiten bedrijven en horeca hier niet gedurende de winter.

Costa Blanca Zuid
De Costa Blanca Zuid loopt van Alicante in zuidelijke richting tot aan Pilar de la Horadada waar de Costa Cálida begint. Torrevieja wordt gezien als de belangrijkste plaats van dit kustgedeelte. Andere belangrijke plaatsen langs de Costa Blanca Zuid kust zijn van noord naar zuid Gran Alacant, Santa Pola, La Marina, Guardamar del Segura, La Mata, Torrevieja, Orihuela, Pilar de la Horadada en San Pedro del Pinatar aan de Mar Menor. Anders dan de Costa Blanca Noord is de kust meer naar het zuiden wat vlakker en kent veel uitgestrekte duinengebieden met daarachter tot vijftig meter brede stranden. Het binnenland wordt gekenmerkt door landbouw en door de grootste zoutmeren van Europa bij La Marina en Torrevieja. Dankzij deze ‘salinas’ heerst in dit gebied zelfs een mikroklimaat omdat het zout vocht onttrekt aan de lucht, waardoor deze volgens de World Health Organisation (WHO) tot de gezondste ter wereld behoort. Vooral mensen met reuma of met andere botgerelateerde pijnklachten hebben hier baat bij.

CasaLasDunas
Overweegt u om uw winter in Spanje door te brengen. Dan is een goede eerste stap daartoe contact op te nemen met CasaLasDunas. Deze Nederlandstalige vastgoedadviseur en makelaar beschikt over prachtige luxe vakantiewoningen en comfortabele appartementen die ook afgestemd zijn op de wintermaanden. Als u twee maanden of langer aan de Costa Blanca wilt verblijven kunt u bij CasaLasDunas goedkoop overwinteraccommodaties vinden om te overwinteren. U betaalt dan per maand en niet per week. Voor een verblijf tussen november en maart heeft u de keuze uit luxueuze villas met privé zwembad, huisjes iets verder van de kust of juist aan de golfbaan, prachtige bungalows vlakbij het strand, appartementen met zeezicht of juist in de stad. Het team van CasaLasDunas is er voor u, ook wanneer u al in Spanje bent.