Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
24 november 2017

Op jacht naar de vastgoedklant

De markt voor een tweede woning is een bijzondere fenomeen. Er zijn meer eendagsvliegen en gelukszoekers onder de bemiddelaars actief die een tweede woning aanbieden dan professionele makelaars. En een beetje succesvolle makelaar maakt al snel de stap om zelf te gaan ontwikkelen, omdat met projectontwikkeling nog meer geld is te verdienen. Althans; als alles succesvol verloopt. Maar helaas, in de praktijk praten we over meer dan tienduizend gedupeerden die geld en een illusie armer zijn.

Is dit allemaal overdreven? Nee, helaas niet getuige de vele dossiers waar alleen al Mondi als belangenorganisatie over beschikt. Is er dan niets tegen te doen? Ja zeker wel! Het mooie van vastgoed is dat alle relevante informatie om tot een succesvolle aankoop te komen, geregistreerd staat. Je moet alleen weten welke laadjes je moet laten opentrekken. Liever zelf doen om geld te besparen? Nee, in de meeste landen kunt u niet zonder advocaat, die dan ook nog daadwerkelijk uit uw belang handelt.

De meeste aspirant-kopers handelen uitermate naïef. Het is voor de minder integere bemiddelaar kinderlijk eenvoudig om de geïnteresseerden in een tweede woning te overbluffen. Als men op een woning in Spanje met een vraagprijs van 450.000 euro, 30.000 euro van de prijs af krijgt, zegt dat nog niets over een goede aankoop tegen een marktconforme prijs. In een groot aantal landen onderzoekt de notaris bijvoorbeeld niet of er nog schulden rusten op het vastgoedobject. Niemand wil de gelukkige eigenaar zijn van een prachtige villa of appartement met schulden of een onafgeloste hypotheek of achteraf constateren dat er tienduizenden euro’s teveel is betaald. Mijn eerste bizarre ervaring dateert uit 2001. Een Nederlander kocht een penthouse in Italië voor toen nog 600.000 gulden. Na aankoop bleek dat zijn Italiaanse buurman hetzelfde appartement en ongerekend naar dezelfde valuta voor iets meer dan 320.000 gulden had aangekocht. Hij voelde zich bekocht, maar de rechter zag dat toch anders. De Nederlander was toch bij zijn volle verstand toen hij de woning aankocht! Dit is een extreme situatie, maar zeker geen uitzondering.

De koper vertrouwt op de makelaar, waarmee hij in relatief korte tijd een goede band heeft opgebouwd. Maar niet iedereen realiseert zich dat de makelaar wordt betaald door de verkopende partij of door een andere makelaar die wel de bevoegdheid heeft om in naam van de juridische eigenaar te handelen. Naast commissiejagers, die voornamelijk nieuwbouwwoningen verkopen omdat dat simpelweg een hogere commissie oplevert in tegenstelling tot de drie à vijf procent die meer gebruikelijk is in het buitenland (uitzonderingen daargelaten), zijn er particulieren actief met de verkoop van tweede huizen, die zelf inmiddels “ervaringsdeskundige” zijn. Ze hebben ervaring opgedaan met de aankoop van hun eigen huis en verwachten niet tweemaal dezelfde fout te maken. Dit is een mooi streven met geld van een ander, maar als je niet weet welke fouten je daadwerkelijk hebt gemaakt, is het toch risicovol. De particulier heeft uiteraard wel een bedrijfsnaam en een mooie website, waardoor het lijkt dat u met een onderneming heeft te maken. Maar als dit niet wordt gecontroleerd, kan het net zo goed een illegale ZZP-er zijn. Van kwade opzet is lang niet altijd sprake. Men wist het gewoon niet! Of was dat een leugentje om eigen bestwil?

Bemiddelaars die actief zijn met vastgoed in het buitenland overschrijden massaal wetten en regels. In een groot aantal landen in het uitoefenen van het beroep makelaar strafbaar als men zich niet aan de wetten of regels houdt. In België mag geen vastgoed worden verkocht door een makelaar die niet geregistreerd staat bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Dus ook geen vastgoed in Nederland, Frankrijk of Spanje om maar enkele voorbeelden te noemen.
Maar er zijn nog veel meer kwalificaties, waar Nederlandse bemiddelaars niet aan voldoen met verkoop van vastgoed in het buitenland. Mondi streeft naar een transparante internationale vastgoedmarkt. Volgende week volgt hierover deel twee. Ik zal dan tevens aandacht besteden aan makelaars die klanten bij tal van andere makelaars en projectontwikkelaars laten registreren zonder dat de klant hiervan op de hoogte is.”
Raadpleeg voor meer informatie www.mondi.nl

Rob Smulders (1968) is in 2001 begonnen als uitgever van een internationaal vastgoed magazine. Sinds 2005 is Smulders oprichter en eigenaar van Mondi, een belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van haar leden en hen voorziet van praktische en preventieve informatie om succesvol een (tweede) woning aan te schaffen. Waar, bij of via wie leden uiteindelijk kopen is Mondi om het even, zolang leden maar succesvol kopen en vooral lang van hun aankoop kunnen genieten. Ook als ze tegen obstakels aanlopen na de aankoop kunnen ze als lid een beroep op Mondi doen.