Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
28 juni 2019

Nieuwe hypotheekwet Spanje in voorbereiding

Al drie jaar is de Spaanse regering op deze nieuwe wet aan het broeden. Nu de Europese Unie Spanje tot spoed heeft gemaand, onder dreiging van een flinke boete, zal deze nieuwe hypotheekwet snel moeten worden aangenomen, naar verwachting de eerste helft van 2019.

Hieronder noemen we de belangrijkste punten welke directe gevolgen (lees: positief effect) hebben voor het aangaan van een hypotheek in Spanje:

  • Clausula suelo: de zogenaamde tunnelclausule of ook wel vloerclausule genoemd. Bij alle hypotheken die met een variabele rente getekend zullen worden, zal er geen limiet ofwel minimale rente vastgelegd mogen worden.
    Echter zullen de banken geen negatieve rente betalen in het geval de Euribor negatief is.
  • De termijn voor het opeisen van de hypotheek bij wanbetaling zal in het belang van de cliënt versoepeld worden. Op deze manier wordt er meer kans gegeven aan de cliënt om zich te herstellen bijvoorbeeld na een persoonlijke financiële crisis.
  • De belangrijkste en direct in de portemonnee voelbare verandering heeft betrekking op de vestigingskosten van een hypotheek. De kosten die gemaakt worden bij het tekenen van de hypotheekakte zullen grotendeels ten laste komen van de Spaanse banken. Dit zijn in concreet de notariskosten, registerkosten, hypotheekbelasting, administratiekosten en eventuele overnamekosten en omzetkosten (van vaste rente naar variabele rente).

De enige kosten die direct in verband staan met het vestigen van een hypotheek zullen de taxatie- en afsluitkosten van de bank zijn.

Bron: Mondi