Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
07 juni 2019

Fietsen in Spanje

Fietsen in Spanje

Fietsen blijft voor veel Nederlanders en Belgen een geliefde bezigheid. Spanje kent veel gebieden waar je perfect kunt fietsen. Of je de fiets nu als transportmiddel inzet, of als vrijetijdsbesteding. De Costa Blanca is een van die ideale fietsgebieden.

Er zijn talloze gevarieerde mogelijkheden voor hobbyfietsers, amateurwielrenners en liefhebbers van mountainbiking. Bovendien fiets je zonder uitzondering door prachtige landschappen. Het mediterrane klimaat zorgt er daarnaast voor je vrijwel het hele jaar door de fiets kunt pakken. Geen gehannes met regenpakken of paraplu’s op de fiets.

Fietsen in Spanje is echter wel anders dan je wellicht bent gewend in je land van oorsprong. Allereerst ligt dat aan het verkeer. In Spanje zijn mensen niet of nauwelijks gewend aan fietsers in het verkeer. Ondanks dat Spanje een bergachtig land is, zijn er – met name langs de kusten –voldoende vlakke regio’s en zones, waar je terecht kunt voor een uitgebreide fietstocht onder de Spaanse zon.

Voordat je je stalen ros bestijgt, nemen we eerst de regels door, om te voorkomen dat je onaangenaam wordt verrast met een multa, ofwel een boete.

 • Volwassen fietsers moeten buiten de bebouwde kom een helm dragen.
 • Kinderen tot 16 jaar moeten altijd een fietshelm op. Ook wanneer ze achterop de fiets in een zitje worden vervoerd.
 • Het dringende advies is om reflecterende kleding te dragen op de fiets in het donker. Buiten de bebouwde kom is dit verplicht. De reflecterende delen hiervan moeten op een afstand van minimaal 150 meter nog zichtbaar zijn.
 • Fietsers moeten zich aan dezelfde verkeersregels houden als automobilisten.
 • Fietsen moeten in het donker, in tunnels en bij slecht zicht zijn voorzien van vaste lampen. Voorop de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
 • Een fiets moet achter een rode reflector hebben, evenals reflectoren op de pedalen en de wielen.
 • De fiets moet zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
 • Fiets je met een groep over de openbare weg, dan kan dat bij goed zicht met maximaal twee personen naast elkaar. Is er veel verkeer of sprake van slecht zicht door nevel of mist of doordat het bergachtig is of de weg veel bochten bevat, dan hoor je achter elkaar te fietsen.
 • Al fietsend een headset, hoofdtelefoon of oortjes dragen voor bijvoorbeeld mobiel bellen of luisteren naar muziek is verboden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Let op: ook als je stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag je als fietser geen mobiele telefoon vasthouden.
 • In Spanje ben je in overtreding als je met alcohol of drugs op gaat fietsen. Het toegestane promillage is 0,5 promille.
 • Fietsers ouder dan 14 jaar mogen op de autoweg te rijden. Dat moet wel waar mogelijk op de vluchtstrook. Een helm is dan ook verplicht. NB: wanneer er een verbodsbord voor fietsers staat, dan mag het niet.
 • Vervoer je je fiets(en) met de auto, dan moet de drager altijd gemarkeerd zijn met een reflecterend rood-wit bord van aluminium of plastic dat wit is met drie rode diagonale strepen.
 • Op wegen buiten de bebouwde kom mogen fietsers bij het links afslaan niet voorsorteren. Zij moeten rechts blijven rijden tot de overzijde van de kruisende weg en daar linksaf gaan als dit zonder gevaar kan.
 • Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h die een vermogen heeft van maximaal 250 watt, gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets. Voor e-bikes die sneller kunnen, meer vermogen hebben of waarop kan gereden worden zonder te trappen, gelden dezelfde regels als voor brom- of snorfietsen.
 • De maximumsnelheid voor fietsers is 45 km/h.
 • Andere weggebruikers moeten in Spanje rekening houden met fietsers door:
 • Wanneer je een fietser inhaalt, dien je dat op minstens 1,5 meter afstand te doen. Ook moet je je snelheid minderen om de fietser niet in gevaar te brengen.
 • Fietsers hebben altijd voorrang op automobilisten en motorrijders bij het oversteken. Zodra de eerste fietser van een peleton oversteekt, heeft automatisch de rest van de groep ook voorrang.

Fietsgebieden
Spanje maakt de laatste jaren behoorlijk wat vorderingen op fiets-vlak. Steeds meer steden leggen fietspaden aan en ook in vlakkere kustprovincies timmert men behoorlijk aan de weg door dorpen en steden via fietspaden met elkaar te verbinden. In het binnenland zijn er echter nog maar weinig specifieke paden voor fietsers of fietsstroken, maar daar heb je als fietser weer het voordeel dat er over het algemeen weinig verkeer is. De provincie Alicante is vooral in het minder bergachtige zuiden uiterst geschikt om je per fiets te verplaatsen. Ook in Murcia zijn de kuststreken hier en daar voorzien van een bescheiden fietspadennetwerk.

Via Verde
Wil je adembenemende landschappen, pittoreske dorpjes en andere culturele bezienswaardigheden langs je route, kies dan voor een Vía Verde. Deze ‘groene wegen’, zijn in onbruik geraakte spoortrajecten die geschikt zijn gemaakt voor recreatieve bezigheden zoals wandelen en fietsen. Het voordeel is dat deze trajecten nooit te erg stijgen of dalen en ook geen scherpe bochten kennen. In voormalige stationsgebouwen is vaak een horecaondernemer neergestreken en door heel Spanje verspreid ligt ruim 2.000 kilometer aan Vía Verde. De regio Valencia telt er 11, in Murcia zijn 4 Vías Verdes en in Andalusië kun je kiezen uit 27 verschillende routes.

Openbare fietsen in steden
Steeds meer steden bieden een systeem aan van openbare huurfietsen. Dat kan erg interessant zijn als je je ergens definitief vestigt. Die leenfietsen kun je bij vertrek op de ene lokatie ophalen om ze elders in de stad bij een speciaal fietsenrek weer in te leveren. Hiervoor dien je je wel in te schrijven op basis van je NIE-nummer en andere gegevens. Steden in Spanje die al over zo’n service beschikken zijn Valencia met Valenbisi.es, Alicante met Alabici.es, Murcia met MuyBici.org, Almeria vanaf begin 2018, Málaga met Malagabici.malaga.eu en Sevilla met Sevici.es.