Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
08 augustus 2019

De tien mooiste natuurplekken aan de Costa Blanca

De tien mooiste natuurplekken aan de Costa Blanca

De meeste toeristen kiezen voor een vakantie aan de Costa Blanca vanwege de mooie kust met fijne zandstranden. Als u echter slechts op het strand blijft liggen, doet u deze streek zeker tekort.

Met ritjes van een half uur of een uur komt u in een hele andere wereld terecht. Een wereld met indrukwekkende bergen, vreemd gekleurde meren, natuurparken met bijzondere flora en fauna, grotten en watervallen ligt daar op u te wachten.

Gaat u er midden in de zomer op uit, bezoek dan een gebied met water voor een verfrissende plons of een bos voor wat noodzakelijke schaduw. De rest van het jaar leent het achterland van de Costa Blanca zich perfect voor allerlei outdooractiviteiten. Denk aan mountainbiken, bergwandelen, rotsklimmen, canyoning of kajakken op een stuwmeer. We lichten hier tien prachtige natuurplekjes in Alicante voor u uit.

Algar watervallen
De plek waar de Algar rivier langs het middeleeuwse plaatsje Callosa d’en Sarría stroomt is adembenemend mooi. Grote rotspartijen zorgen ervoor dat het water trapsgewijs naar beneden stroomt en verschillende poelen vormt waarin u kunt zwemmen. Parkeerplaatsen zijn er voldoende en u kunt er na een frisse duik genomen te hebben even wat drinken in het café en zelfs souvenirs kopen. Probeer in het hoogseizoen vroeg te gaan, want dan is het er vaak heel erg druk. De watervallen liggen in het binnenland op ongeveer 15 kilometer van Benidorm én van Altea. De omgeving leent zich uitstekend voor een picknick.

Zoutmeren van Torrevieja
Dankzij de wonderlijke kleuren van de zoutmeren van Torrevieja zijn het waarschijnlijk de meest gefotografeerde meren van Spanje. Het ene meer is roze en de ander heeft een prachtige groenblauwe kleur. De kleuren zijn een gevolg van specifieke mineralen in het water. Daarbij kleurt het roze meer nog rozer in de herfst wanneer het bezocht wordt door honderden flamingo’s. Vogelaars kunnen er hun hart ophalen want er zijn nog veel meer bijzondere watervogels. De meren lenen zich heel goed voor fantastische foto’s vooral bij zonsopkomst en zonsondergang. Dankzij de zoutmeren heeft Torrevieja een nog steeds bloeiende zoutindustrie.

Ifach rots in Calpe
Wie ooit in Calpe is geweest, kent hem wel: de typisch gevormde en indrukwekkende rots Peñon de Ifach. Dit 332 meter hoge icoon ligt een kilometer in zee en is verbonden met het vasteland via een smalle landtong. El Peñon de Ifach domineert het uitzicht vanuit diverse kustplaatsen aan de Costa Blanca. De rots vormt dagelijks de uitdaging voor tientallen klimmers en zelfs mountainbikers, die het smalle pad omhoog en weer omlaag trotseren voor een prachtig panorama vanaf de top. Er zijn verschillende routes voor verschillende type wandelaars. Op heldere dagen is Ibiza te zien. De natuur op de rots is beschermd en het grijsbruine steen vormt het thuis van 300 verschillende plantsoorten, waaronder lavendel.

Grotten van Benidoleig
De grotten van Calaveras in Benidoleig zijn vermoedelijk rond de 100.000 jaar oud. Archeologen troffen er door de jaren heen voorwerpen aan uit de Bronstijd en de Jonge Steentijd. Verder zijn er indrukwekkende stalagmieten en stalactieten te bewonderen. Toen de grotten in de 18de eeuw werden ontdekt, trof men er 12 menselijke skeletten aan. Daarom kregen ze ‘calaveras’ als naam, dat is Spaans voor ‘schedels’. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de onderaardse ruimte gebruikt als wapenopslagplaats. U kunt vreemde en prachtige vormen ontwaren in de rotsen, waaronder een ijsbeer, de buste van de Italiaanse actrice Sophia Loren en zelfs een kaart van Spanje.

De Montgo berg
Tussen de kustplaatsen Denia en Javea ligt een imposante tafelberg, de Montgo van 753 meter hoog. Dit massief domineert de skyline tot in de verre omtrek. Vanaf de kant van Javea wordt gezegd dat de berg aan een olifant doet denken. Het natuurpark is geliefd onder wandelaars en fietsers en er liggen diverse gemarkeerde routes die allemaal aan alle kanten een fraai uitzicht bieden. Op de berg en langs de steile kliffen zijn ruim 650 plantsoorten, waarvan er ook unieke soorten in Spanje zijn aangetroffen. Diverse soorten roofvogelsoorten voelen zich er thuis. Verder kunt u er slangen, hagedissen en konijnen zien.

Palmenbos in Elche
De stad Elche is beroemd om zijn leerindustrie, maar nog meer vanwege het unieke palmenbos. Met meer dan 200.000 palmbomen is dit het grootste palmenbos in Europa en een van de grootste ter wereld. Het bos zou zijn oorsprong al hebben in de vijfde eeuw v. Chr. Sommige bomen in dit bos zijn ruim 300 jaar oud. De Palmera Imperial is erg beroemd met zeven stammen. tussen de palmbomen zijn ook cactussen, mediterrane plantsoorten en citrusbomen te bewonderen. Verder levert het palmenbos veel vijgen en dadels.

Het eiland Tabarca
Op een uur varen vanuit Alicante, Santa Pola of Benidorm ligt het eiland Tabarca. Het is slechts twee kilometer lang en een halve kilometer breed. Het is een droom voor liefhebbers van helder water om in te duiken en snorkelen. De strandjes liggen in schilderachtige baaien en de visrestaurants in de haven zijn erg gezellig. Tabarca is het kleinste bewoonde eiland van Spanje. Van mei tot oktober vertrekt dagelijks een catamaran vanuit de jachthaven van Torrevieja. De natuur op het eiland is beschermd en in Reserva Marina de la Isla de Tabarca leven veel bijzondere vogels. Bent u liever actief op het land, wandel dan naar de vuurtoren of breng de barokke kerk een bezoek.

Pego-Oliva moerassen
Net ten zuiden van Oliva en vlakbij Pego ligt een prachtig natuurgebied waar al van oudsher rijst wordt geteeld. Parque natural del Marjal de Pego-Oliva ligt vol met moerassen en andere wateren. De Bomba rijst uit Pego is zeer geschikt om paella’s mee te maken en wordt ook gebruikt in andere traditionele rijstgerechten uit de streek. Het moerasgebied hoort bij de belangrijkste wetlands van Spanje en kent bijzondere flora en fauna, zoals de samarugo, een soort karper. Veel vogelsoorten vinden er hun broedplaats, waaronder futen, reigers en sterns. Het natuurgebied leent zich uitstekend voor heerlijke wandelingen of leuke fietstochtjes.

Natuurgebied Carrascal de la Font Roja
Het natuurgebied Font Roja vormt een mooi voorbeeld van een mediterraan bos met eiken, esdoorns, essen en taxussen. Het ligt tussen Alcoy en Ibi, omvat de bergketens van El Alta en de San Antonio en bedekt een oppervlakte van bijna 2.300 hectare. Er leven wilde katten, wilde zwijnen, wezels, dassen en genetkatten. In de lucht ziet u arenden, uilen, haviken en slechtvalken. Diverse routes zijn mooi om te bewandelen en het is aan te raden om bij het bezoekerscentrum te beginnen omdat u hier veel informatie kunt krijgen over het gebied. Er zijn ook wandelingen met gids te reserveren. Font Roja is een van de best bewaarde natuurgebieden in de regio Valencia.

El Hondo natuurgebied
El Hondo (El Fondo in het Valenciaans) is een mooie natuurlijke oase tussen Elche en Crevillente. Het natuurgebied is een walhalla voor vogelliefhebbers en wordt gevormd door twee waterreservoirs, enkele vijvers en kleine moerassen. Het gebied is van belang omdat er bedreigde en unieke diersoorten leven waaronder veel vogelsoorten zoals de zwartkopmeeuw, slobeend, steltkluut, buidelmees, flamingo’s en roofvogelsoorten zoals de unieke bastaardarend. In het water bevinden zich ook palingen, Iberische tandkarpers, hagedissen en zoetwatergarnalen. Vanuit observatiehutten die via loopbruggen met elkaar zijn verbonden, kun je verschillende delen van het reservaat verkennen.

Vakantiehuis nodig aan de Costa Blanca?
Zoekt u nog een vakantieverblijf aan de Costa Blanca neem dan contact op met CasaLasDunas. Huren bij dit familiebedrijf met ruim vijftien jaar ervaring aan de Costa Blanca en sinds een paar jaar ook gevestigd aan de Costa del Sol, betekent zekerheid, comfort en persoonlijke service. Casa Las Dunas bemiddelt bij de huur en verhuur van particuliere vakantiewoningen in Spanje. De woningen worden van dag tot dag verhuurd en niet alleen van bijvoorbeeld zaterdag tot zaterdag. Bovendien is CasaLasDunas tijdens uw verblijf gedurende kantooruren je aanspreekpunt.

Zoekt een vakantieverblijf aan de Costa Blanca…