Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
30 november 2018

Buitenlanders kopen meer huizen dan ooit in Spanje

Het gaat al een tijd goed op de huizenmarkt in Spanje. Onder alle kopers van huizen in Spanje bevinden zich steeds meer buitenlanders. Gedurende de eerste helft van 2018 werd zelfs een recordaantal Spaanse woningen aan buitenlanders verkocht.

Tussen januari en juli ging het om 53.359 transacties. Dat is het hoogste cijfer sinds deze gegevens door het Spaanse ‘Consejo General del Notariado’ (algemene raad van notarissen) werden bijgehouden. Het betreft een toename van 5,6% ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. In 2007 lag dat aantal op 33.000 woningen. Op het totaal aantal kopers in deze periode was 18,7% buitenlander.

Britten nog in de meerderheid
Opvallend is dat de Britten nog steeds de grootste groep buitenlandse kopers vormen. Alleen hun aandeel op het totaal aantal buitenlanders is verminderd doordat groepen kopers uit andere landen toe zijn genomen. Midden in de ‘boom’ van de huizenmarkt in de tweede helft van 2007 maakten de Britten nog 37% uit van alle buitenlandse kopers. In het eerste half jaar van 2018 is dat gedaald tot 14,3%. Na een teruggang in verkopen aan Britten rond het brexit-referendum, is er sinds de tweede helft van 2016 weer een herstel te zien. In het eerste semester van 2018 nam de verkoop van woningen aan Britten toe met 8,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het totaal aantal aan Britten verkochte woningen was 7.613.

Na de Britten vormen de Fransen de grootste groep buitenlandse kopers met een toename op jaarbasis van 7,9%, dan Duitsers (+7,8%), Belgen (6,8%), Zweden (6,6%), Italianen (5,8%), Roemenen (+5,4%), Marokkanen (4,5%), Chinezen (3,9%) en Russen (3,1%). Ruim 66% van de kopers van niet-Spaanse nationaliteit is afkomstig uit een land uit de Europese Unie. Van kopers met een niet-Europees paspoort is de grootste groep Marokkaans.

Van het alle buitenlandse kopers van woningen in Spanje was de groep uit Marokko degene die het meeste groeide met 28,8%, daarna Ieren met 24,7%, Denen met 18,2%. De grootste daling was te zien onder de Zwiters met een afname van 13,2%, gevolgd door de Chinezen met 6,4%.

Canarische eilanden
Het aandeel buitenlandse kopers is het grootst bij verkopen op de Canarische eilanden (39,4%), de regio Valencia (35,6%), de Balearen (34,1%) en Murcia (27,4%). Hier bevond het aantal niet-Spaanse kopers zich boven het landelijk gemiddelde van 18,7%. Het aandeel buitenlandse kopers van woningen in Madrid was 11,6% en in Catalonië 17%. Duitsers kozen het meeste voor de eilanden, terwijl Britten een duidelijke voorkeur hebben voor de Mediterrane kusten en Chinezen kiezen vooral voor Madrid. 57% van de woningaankopen door Britten voltrok zich in Murcia, 28% in Andalusië en 21% in de regio Valencia. Fransen kozen vooral voor Cantabrië, Catalonië en het centrum van Spanje. In Madrid maken Chinezen 18% uit van alle buitenlandse kopers.

Buitenlanders besteden meer geld aan woning
Buitenlandse huizenkopers geven gemiddeld 20% meer uit aan een woning dan Spaanse kopers met een gemiddelde prijs van 1.984 euro per vierkante meter ten opzichte van 1.426 euro per vierkante meter voor nationale kopers.
Op de Balearen wordt met een gemiddelde prijs van 2.790 euro per vierkante meter het meest voor een woning betaald, dan volgt Madrid (2.178€), Baskenland (2.100€), Catalonië (1.931€) en Canarische eilanden (1.865€). De opvallendste prijsstijging vond plaats in Extremadura met een toename van 30% en in Madrid met een toename van 12,8%. Galicië daalde het meest met 11,8%.

Regio Valencia
Als naar de geografie gekeken wordt, staat de Comunidad Valenciana bovenaan. Eén op de drie huizenaankopen door Spanjaarden en buitenlanders vindt plaats in die deelstaat en bovendien steeg het aantal huizen dat er aangekocht werd met 16,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. Andalusië en Catalonië staan op grote afstand op de tweede en derde plaats.
Overweegt u tot aankoop van een woning in Spanje in de regio’s Valencia, Murcia of Costa del Sol? Neem dan vrijblijvend contact op met de Nederlandstalige makelaar Casa Las Dunas. Dit familiebedrijf is al jarenlang actief aan de Spaanse costa’s en beschikt over een compleet aanbod van koopwoningen (zowel nieuwbouw als bestaande woningen).