Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Sinds de donkere dagen van de financiële crisis is de economische stand van zaken in Spanje onder de microscoop beland. Met de decimering van overheidsinkomsten, rap toenemende werkloosheid en wil groeiende schuld, neemt men generaliserend aan dat depressieve trends en gevoelens de Zuid-Europese staat zullen domineren.

Aangezien velen tegenwoordig voordelig Spaans onroerend goed willen verwerven, is het welzijn van het Spaanse volk een belangrijke factor om twee redenen. Ten eerste, als je in Spanje wilt gaan wonen, is het fijn om te weten dat de buren niet in een neerwaartse spiraal zitten; ten tweede, bij aankoop als investering is het handig om erachter te komen of er winst behaald kan worden.

Volgens de huidige statistieken beschouwt het leeuwendeel van het Spaanse volk zichzelf als gelukkig. Een recent onderzoek van het Spaanse centrum voor sociologisch onderzoek (CIS) laat zien dat 84% van de Spanjaarden gelukkig is, en 51% zelfs “helemaal gelukkig”. Er zijn diverse redenen voor deze zonnige uitkijk. Simpele geneugten tellen het zwaarst: voor 71,3% van de bevraagden geldt een wandeling als de favoriete tijdsbesteding, en 70% geniet vooral van TV kijken. Uiteraard spelen prettige weersomstandigheden, stranden, zwembaden en andere gelegenheden buitenshuis hierin mee. Winterdepressie is bepaald geen vaak voorkomende ziekte in Spanje.

Er is een unieke activiteit waar menig Spanjaard zich aan waagt: de jaarlijkse kerstloterij, El Gordo, die jaarlijks wordt georganiseerd. Terwijl de jaarlijkse oudejaarstrekking in Nederland aan populariteit dreigt te verliezen door de snelle ontwikkeling van het internet, waardoor sites zoals online casino Nederland juist populairder worden, blijft de kerstloterij in Spanje een ongekend populair fenomeen. Door sommige Spanjaarden wordt deze loterij ervaren als tenminste even belangrijk als de Kerstviering. Hoewel ook Spanjaarden de gevaren van gokken inzien, heeft deze kerstloterij een collectief allure ontwikkeld. Een lot voor El Gordo ( De Dikke ) kost 200 euro, wat deelnemers ertoe aanzet in teams aan te kopen, en de populairste spellen in het land zijn eerder sociaal gedragen dan individualistisch.

Maar wat zijn de economische vooruitzichten? Het is waarschijnlijk dat de inkomsten uit toerisme blijven toenemen. Het aantrekkelijk Spaanse klimaat is hiervan de voornaamste reden, terwijl ook de levensstandaard relatief laag is. Lunchen of dineren aan de Spaanse kust tegen een betaalbare prijs blijft voor veel mensen aantrekkelijk. Tel daarbij op dat Spanje een veilige vakantiebestemming is dat niet wordt geteisterd door globale bedreigingen zoals terrorisme.

Overzicht woningen