Netherlands
Netherlands
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Tips om met spaanse eetgewoontes om te gaan

 

Eten in Spanje gaat anders dan in Nederland… hier dus een aantal (taal)tips om van eten in Spanje te genieten en soepel met de verschillen om te kunnen gaan.

Een van de eerste dingen die opvalt tijdens een reis naar Spanje is hoe laat Spanjaarden eten.  De lunch (el almuerzo, soms ook la comida  genoemd) wordt tussen 14:00 en 15:00 gegeten. De avondmaaltijd (la cena) eet men meestal tussen 21:30 en 23:00. In een aantal plaatsen, bv. Madrid is het mogelijk al vanaf 20:30 te eten.  Maar meestal eten Spanjaarden heel laat, zeker als ze uit gaan eten. Als je al een restaurant vindt die om 20:30 open is, dan is er grote kans dat je alleen binnen zit en dat het pas vol wordt als je al klaar bent met je maaltijd.

Ze zijn ware lekkerbekjes in de middag

Verder is de omvang van maaltijden eigenlijk omgekeerd t.o.v. Nederland: de lunch (almuerzo) is veel zwaarder dan de ‘cena’. Lunch bestaat nl. uit voorgerecht, hoofdgerecht en toetje, terwijl de avondmaaltijd meestal uit luchtigere gerechten, bv. een omelet en een salade, een broodje, tapas, o.i.d. bestaat. Dit verschil merk je ook als je in een restaurant wilt lunchen. Restaurants bieden een voordelige “menú del día” ( dagmenu) voor tussen de 10 en 15 euro heb je voor- hoofdgerecht en toetje of koffie.

Vlees en vis niet bij groente

Spanjaarden eten vis/vlees en groente apart van elkaar. Wees niet verrast als je bv. een biefstuk bestelt en gewoon biefstuk alleen op een bord krijgt. Misschien krijg je er een paar blaadjes sla als garnering bij, maar dat is alles. Ik vraag altijd voor de zekerheid: ¿Cómo se sirve el / la (naam van gerecht)? = hoe wordt de (n. v. gerecht) geserveerd? Een andere mogelijkheid is: ¿El / la (n. v. gerecht) lleva guarnición? = De (n. v. gerecht) wordt met bijgerecht geserveerd?  Nog een mogelijkheid: ¿Cómo se sirve el / la (naam van gerecht)? Laatste vraag is heel uitgebreid, het betekent letterlijk: hoe wordt de/het (n. v. gerecht) geserveerd? dus of er een bijgerecht bij zit, maar ook of het bv. warm of koud wordt geserveerd.

Op een menukaart vind je salades, groente e.d. meestal bij de voorgerechten. Wil je een salade als bijgerecht, dan kun je nog altijd vragen: ¿Me / nos sirve la ensalada junto con el segundo plato, por favor? Me = enkelvoud. Nos = meervoud, als je namens meerdere mensen spreekt.

Pan, vino en “sobremesa”

Ja, hoor….die drie horen erbij. Het is heel normaal om wijn te drinken bij de maaltijd, ook overdag (dus bij de lunch). Ook houdt men in Spanje niet van snel een hap te eten en meteen te vertrekken. Men geniet uitgebreid van de “sobremesa” = natafelen. Doe dus rustig aan na het eten, het is heel normaal en niemand die daar een probleem van zal maken.

Maar let op: geen wijn drinken na de koffie of toetje. Dat is in Spanje “not done”. Tenzij je een dessertwijn bestelt, bv. een  “moscatel”*
* Moscatel  ( = muskaatwijn) is een krachtige, zoete wijn uit Zuid-Spanje, geschikt als aperitief of bij het dessert. Wijn bestaat voor 100% uit de Moscatel de Alejandría druiven, die in de zon worden gedroogd nadat deze geplukt zijn. De zongedroogde druiven worden gebruikt om wijn van te maken. Deze wijn is geurig en krachtig. Muskadel wijn combineert perfect met kaas, fruit, pasta en zoetigheden zoals gebak en ijs.

Tot slot nog een aantal tips

Spanjaarden zijn gek op koffie. Café con leche is geen koffie met melk, maar veel melk met een beetje koffie (een koffie verkeerd dus) Café solo is koffie zonder melk. Wat wel erg lekker is een café cortado: een Café cortado, kopje sterke koffie (espresso ) waaraan men een kleine hoeveelheid melk toevoegt. Ooit ontstaan om de zure smaak van sommige koffie variëteiten te verminderen. In Zuid Spanje is het de gewoonte om de koffie cortado in een glas te serveren. Wees voorzichtig, want het kleine glaasje heeft geen oor en het wordt erg heet. Hou je niet van sterke koffie vraag dan naar een café americano. (Heel) sterke koffie = café (muy) cargado (bij voorkeur in Spanje) café (muy) fuerte (bij voorkeur in Latijns- Amerika) Slappe koffie = Café aguado / poco cargado. Een “carajillo” is sterke koffie met een scheutje sterk alcoholhoudend drank, bv. likeur of brandewijn.

Overzicht woningen